Say Goodbye to Internet Explorer!

Microsoft gooit eindelijk de handdoek in de ring: in de loop van volgend jaar (2022) zal Internet Explorer niet meer ondersteund worden. Hetzelfde geldt trouwens voor Microsoft Edge, die via Windows updates automatisch vervangen wordt door Microsoft Edge Chromium.

Browseroorlog

Tussen de concurrenten Microsoft en Mosaic (Internet Explorer en Netscape) heerst er sinds de jaren 90 een gezonde concurrentie. Uiteindelijk trok Microsoft aan het langste eind en werd Internet Explorer de grootste speler op de markt. 

Maar mooie liedjes duren niet lang: de laatste versies van Internet Explorer bewijzen dat het team van developers die zich over de browser ontfermden, de achterstand aan nieuwe technologieën niet meer kunnen inhalen. Het ooit zo krachtige Internet Explorer vormt meer dan ooit een bron van frustratie voor zowel de gebruikers als de developers. Daarom gingen de internetsurfers op zoek naar een efficiënte oplossing en het antwoord werd met plezier door Google aangereikt.

Aangezien Google Chrome de laatste jaren heel wat marktaandeel aan het overnemen is, wou Microsoft het met “Spartan” over een andere boeg gooien. Dit project gaf de aanzet voor de Microsoft Edge browser en werkte zich op tot standaardbrowser op een Windows platform.

Wat bedoeld was als een ambitieuze worp naar het grootste marktaandeel, werd stilletjesaan een grote mislukking. Het resultaat? Microsoft kondigde het einde aan van Microsoft Edge en begonnen te werken aan een nieuwe browser, gebaseerd op Google Chrome. 

Het ooit zo krachtige Internet Explorer vormt nu een bron van frustratie voor gebruikers en developers.

Martijn Werbrouck | Front-end developer bij Say Hey

Say goodbye tegen onverwachte bugs

Intussen is de nieuwe browser realiteit en wordt Edge via Windows updates automatisch vervangen door Edge Chromium. Je kan deze browser gewoon downloaden op de Microsoft website. Nog een groot voordeel: de browser is ook beschikbaar voor Mac! Dit wil zeggen dat developers die met Mac werken nu ook op de Windows browser hun website kunnen testen. Say goodbye tegen onverwachte bugs!

Einde van de creativiteit?

Nu het besluit van Microsoft vaststaat, vragen velen zich af of dit het einde van de creativiteit betekent. Google, die in zo goed als elke browser wel iets van technologie  zitten heeft, zou hierdoor een monopolie kunnen bezitten over de browsers. De tijd zal uitwijzen welke gevolgen deze beslissing veroorzaakt, maar zolang Mozilla (en hun browser Firefox) blijft bestaan zal er altijd een uitdaging zijn en zullen nieuwe snufjes het wereldwijde web blijven veroveren.

Support

Geen paniek, je hoeft zelf geen nieuwe oplossing te zoeken. Wanneer je Windows update, zal Edge automatisch vervangen worden door Edge Chromium. Er is nog geen concrete datum wanneer Internet Explorer 11 niet meer ondersteund zal worden, maar het staat wel al vast dat de browser in de loop van 2021 zijn licht zal doven.

Beste browse opties

Wat zijn nu de beste browsers om in te surfen? Het maakt in principe niet zoveel uit, maar we geven je toch graag enkele mogelijkheden. Zowel Chrome, Firefox en Safari proberen steeds up-to-date te blijven met de laatste snufjes om jou een gebruiksvriendelijke, efficiënte en snelle surfervaring te bieden.