To app or not to app?

Een app of webapplicatie? Wat is het verschil? Wanneer kies je voor welke oplossing? We doen het voor jou uit de doeken.

Er zijn heel wat verschillen tussen webapplicaties en apps. Beiden hebben ook veel zaken gemeen. Een app is een afkorting voor applicatie, een stuk software dus, maar ook een webapplicatie is een stuk software en elke website is in feite een webapplicatie... kan je nog volgen?

Webapplicaties zijn slimme websites

Zo kan je een webapplicatie omschrijven. Het zijn websites met toegevoegde functionaliteit. Zoals een zoekmachine, filters, overzichten, berekeningen, grafieken, kaarten, chatsystemen, enz.. Ze laten interactiviteit toe, reageren op wat je er mee doet. Je kan er vaak een account maken en verder doen waar je vroeger al mee bezig was. Een voorbeeld van een zowat gestandaardiseerde vorm van webapplicaties zijn webshops. Maar betere voorbeelden van webapplicaties zijn boekingsystemen, zoals die van het openbaar vervoer, of ticketingsystemen van de bioscoop.

Meestal, maar lang niet altijd, zijn die webapplicaties ook mobielvriendelijk, zeker tot op het niveau van een tablet. Smartphones zijn minder vaak volledig ondersteund.

Dieter Vieren | back end developer Say Hey

Een webapplicatie wordt dus niet specifiek voor een device of groep van devices ontwikkeld en de code is dus ook niet specifiek voor die toestellen geschreven. Dat maakt webapplicaties betaalbaar en onderhoudbaar.

Apps: uitsluitend voor je smartphone of tablet

Een app is (meestal) alleen voor je smartphone bedoeld. Ze moet dan ook ontwikkeld worden specifiek voor dat toestel of groep van toestellen. Dat maakt de ontwikkeling veel duurder en ook veel duurder te onderhouden, maar de mogelijkheden zijn wel groter. Zo kan je met een app de GPS van je smartphone aanspreken en kan dat met een webapplicatie (nog) niet.

Een webapplicatie is in vele gevallen een waardig alternatief voor een app.

Heb je dus de GPS, richtingssensor of andere specifieke input nodig van je smartphone om je software te doen werken? Kies dan voor een app. Is dat niet zo, dan kan een kwalitatieve webapplicatie een prachtig alternatief zijn.