Heb jij veilige wachtwoorden? Een reminder op Change Your Password Day

Hoe veilig is jouw wachtwoord? In een tijd waarin veel persoonlijke informatie online wordt opgeslagen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat jouw wachtwoordbeveiliging op punt staat. Onze security expert Dieter zorgt voor enkele handige tips.

Tip 1: Beveilig je wachtwoordverzameling

Een wachtwoord is altijd maar zo veilig als de locatie waar je wachtwoorden bijhoudt en/of opslaat. Wanneer je bijvoorbeeld alle superingewikkelde wachtwoorden opslaat op je gsm, maar je toegangscode daar is 4321. Dan zullen die wachtwoorden natuurlijk maar even veilig zijn als 4321.

Tip 2: Diversiteit is de sleutel

Gebruik voor diensten en websites waarvan je weet dat ze beperkte beveiligingsmiddelen hebben ook andere wachtwoorden, dan diegene die je gebruikt voor ‘grotere’ firma’s. Deze hebben vaak een sterkere beveiliging. Dus: gebruik een andere combinatie voor login van de lokale volleybalclubwebsite dan voor bol.com of je sociale media.

Tip 3: Inactieve account? Verwijderen die handel

Hou bij waar je accounts hebt, en verwijder accounts die je niet meer nodig hebt. Als je weet dat een dienst of website binnenkort stopt of je zal er nooit meer gebruik van maken, verwijder het account daar. Op hoe minder plaatsen je wachtwoord genoteerd of opgeslagen staat, hoe beter.

Tip 4: Vermijd alle logica

Tot slot een wat concretere tip. Als je werkt met wachtwoorden-types, -lijsten of -reeksen, gebruik dan nooit eenvoudige logica om voor een website. Dus geen TeddyZ4lando voor Zalando. Dan weten ze meteen je bol.com wachtwoord ook: TeddyB0l.

Be safe & secure!

We hopen dat deze tips je hebben geholpen om je online wachtwoordbeveiliging te verbeteren! Net als bij het kiezen van een outfit, is het belangrijk om de juiste combinatie van stijl en functionaliteit te vinden bij het kiezen van een wachtwoord.

Het gebruik van eenvoudige logica bij het kiezen van wachtwoorden kan net zo riskant zijn als het dragen van schoenen zonder zolen. Dus, wees creatief en voeg kleur en patroon toe aan je wachtwoord, maar vergeet niet om het veilig te houden.