De Scroll Generatie: hoe video content ons leven domineert

Let’s learn about short video content, een vorm van online videomarketing die minder dan een minuut duurt en die afgelopen jaren erg populair is geworden. Eerst bij jongeren en influencers, maar ondertussen ontsnapt niemand aan de kracht van short video.

TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts en Snapchat Shorts bieden short video's aan. Wat zijn hun kenmerken en hoe verschillen deze platformen van elkaar?

Rise of TikTok

Het meest bekende short video content-platform is TikTok. Het is een app waarmee je korte filmpjes kunt maken, aangevuld met muziek, filters, effecten en stickers. Je kunt ook duetten, reacties en challenges doen met andere users. TikTok heeft meer dan 1 miljard actieve gebruikers per maand en werd vooral populair bij Gen Z. Ondertussen behoort het al even tot één van de mainstream platformen.

Are you for Reel?

Als tegenreactie maakte Instagram werk van hun short video mogelijkheden. Met Instagram Reels hebben ze vandaag een waardige ‘tegenpool’. Je kunt net als bij TikTok korte filmpjes maken en delen met muziek, filters en effecten.

Je kunt ook bestaande reels remixen met je eigen video. Instagram Reels heeft ongeveer 500 miljoen actieve gebruikers per maand, waar vooral millennials up-to-date blijven met video content. Er heerst een vrij grote overlap tussen shorts die op TikTok en op Instagram Reels verschijnen.

Grootste online videoplatform

YouTube Strikes Back

YouTube stond jarenlang vooral bekend om hun langere video’s. Muziekclips, schattige kattenvideo’s, DIY-begeleiding en zoveel meer. De hoeveelheid content op YouTube is ongezien. Ook zij sprongen een tijdje terug op de kar van short video’s.

Introducing: YouTube Shorts. Net als concurrenten TikTok en IG Reels, kun je korte filmpjes maken en delen met muziek, filters, effecten en tekst. Je kunt ook bestaande YouTube video's gebruiken als inspiratiebron voor je eigen shorts. YouTube Shorts heeft ongeveer 100 miljoen actieve gebruikers per maand en is vooral populair bij de vaste YouTube-kerngebruikers. Content creators creëren met Shorts wel sneller een breder bereik dan met hun langere content video’s.

Snapchat sluipt mee

Oh Snap!

Snapchat Shorts is eerder een ‘laagvlieger’ op het gebied van short videocontent, en richt zich voornamelijk op tieners. Het platform biedt filters, effecten, muziek en lenzen om korte video's te maken en te delen. Bovendien kun je inspiratie putten uit de snaps van vrienden of beroemdheden. Snapchat Shorts telt ongeveer 50 miljoen actieve gebruikers per maand.

Waarom is short video zo populair?

Veel spelers op de markt dus, maar wat maakt short videocontent zo aantrekkelijk? Allereerst biedt het een laagdrempelige en plezierige manier om creativiteit tot uiting te brengen en verhalen te vertellen.

Ten tweede is het uiterst effectief om je doelgroep te bereiken en te boeien, aangezien mensen dol zijn op visuele, hapklare content. Ten slotte is het een krachtig instrument om je merk of product te promoten, waarbij je gebruik kunt maken van trends, hashtags en influencers.

Achter bijna elke video zit een strategie

Let's put it in numbers

We kunnen er veel woorden aan vuilmaken natuurlijk, dus misschien brengen striking numbers meer duidelijkheid. Volgens een onderzoek van Wyzowl in 2021 bleek:

  • 86% van de online marketeers video als marketingtool te gebruiken.
  • 87% van de video marketeers te vertellen dat video hun websiteverkeer heeft verhoogd. 83% kreeg meer leads binnen, 80% ervaarde een hogere omzet.
  • dat 66% van de consumenten de voorkeur geeft aan het bekijken van een korte video boven het lezen van een artikel.

Kortom, short video content is een krachtige en populaire vorm van online video creatie die je niet mag missen als je digitaal wilt groeien. Het beste advies? Gewoon experimenteren! Probeer eens de vier platformen uit en zie zelf wat het voor jou kan doen!