Het einde van de browseroorlog?

Microsoft gooit eindelijk de handdoek in de ring. Het nieuws werd aangekondigd ergens in december 2018. Al snel begon men zich af te vragen; is dit nu het einde van "de grote browseroorlog”?

Browseroorlog

Tussen de concurrenten Microsoft en Mosaic (Internet Explorer en Netscape) heerst er sinds de jaren 90 een gezonde concurrentie. Uiteindelijk trok Microsoft aan het langste eind en werd Internet Explorer de grootste speler op de markt. 
Maar ook dat mocht niet blijven duren. De laatste versies van Internet Explorer tonen dat het team aan developers die zich over de browser ontfermden, de achterstand aan nieuwe technologieën niet meer kunnen inhalen. Wat ooit het krachtige Internet Explorer was, is nu meer en meer een hekel voor zowel de gebruikers als de developers. Internetsurfers openden de zoektocht naar een efficiënte oplossing en het antwoord werd met plezier door Google ingevuld.

Doordat Google Chrome de laatste jaren heel wat marktaandeel overneemt, wou Microsoft het met “Spartan” over een andere boeg gooien. Dit project evolueerde naar de browser Microsoft Edge en werd de standaard browser op een Windows platform.

Wat ooit het krachtige Internet Explorer was, is nu meer en meer een hekel voor zowel de gebruikers als de developers

MARTIJN WERBROUCK

Wat bedoeld was als een worp naar het grootste marktaandeel, werd stilletjes aan een grote mislukking. Het resultaat? Microsoft kondigt het einde aan van Microsoft Edge en start met de opbouw van een nieuwe browser, gebaseerd op Google Chrome. 

Einde van de creativiteit?

Nu het besluit van Microsoft vaststaat, vragen velen zich af of dit het einde van de creativiteit betekent? Google die bijna in elke browser wel iets van technologie heeft zitten, zou zomaar een monopolie kunnen bezitten over de browsers. Tijd zal moeten uitwijzen waar deze beslissing naartoe zal leiden, maar zolang Mozilla, met de browser Firefox, blijft bestaan zal er altijd een uitdaging zijn en zullen nieuwe snufjes de web wereld blijven veroveren. 

Support

Geen paniek, je hoeft nog geen nieuwe oplossing te zoeken. Internet Explorer en Edge blijven nog een tijdje actief. Voor Internet Explorer 11 is het tot nu toe zelf niet duidelijk wanneer de supportlijn zal eindigen. Dit kan ofwel plaatsvinden in 2020 met het einde van de support van Windows 7 ofwel in 2025 met Windows 10. Nog even tijd dus vooraleer een andere zoekmachine jouw nieuwe standaardbrowser wordt.

Best opties om in te browsen

Wat zijn nu de beste browsers om in te surfen? Het maakt in principe niet zoveel uit, maar we geven graag enkele mogelijkheden. Zowel Chrome, Firefox en Safari proberen steeds up-to-date te blijven met de laatste snufjes om jou een gebruiksvriendelijke, efficiënte en snelle surfervaring te bieden.